Czy korzystanie z kuchenki mikrofalowej szkodzi zdrowiu?
Trzeba przyznać, że korzystanie z kuchenki mikrofalowej często ułatwia życie i przyspiesza przygotowanie posiłku. Są jednak osoby, które nie decydują się na umieszczenie tego sprzętu w swojej kuchni. Dlaczego? Czy rzeczywiście korzystanie z kuchenki mikrofalowej na dłuższą metę jest niebezpieczne dla zdrowia? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak działa mikrofalówka oraz czy są powody, by przestać z niej korzystać.
Jak działa kuchenka mikrofalowa?
Bez wątpienia mikrofalówka jest artykułem gospodarstwa domowego, na temat którego toczy się wiele sporów: czy obniża wartość odżywczą produktów, czy jest bezpieczna dla zdrowia, czy pogarsza walory smakowe posiłków. Zanim jednak rozprawimy się z mitami, sprawdźmy, jak to się dzieje, że kuchenka mikrofalowa podgrzewa jedzenie.
Podgrzewanie posiłków jest możliwe dzięki temu, że woda zawarta w pożywieniu dobrze pochłania fale radiowe. Kiedy w wyniku uruchomienia urządzenia, jedzenie na talerzu znajdzie się w zmiennym polu elektrycznym, cząsteczki wody wprawione będą w tak szybkie drgania, że posiłek nabierze wyższej temperatury.
Czy kuchenka mikrofalowa jest szkodliwa?
Fakty są takie, że kuchenka mikrofalowa używana zgodnie z instrukcją obsługi, nie stanowi żadnego niebezpieczeństwa dla naszego zdrowia. Co ciekawe, sama Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że podgrzewanie posiłków w kuchence mikrofalowej jest dobrym sposobem obróbki termicznej ze względu na krótszy czas oddziaływania fal w porównaniu z kuchenką gazową czy płytą indukcyjną. Należy jednak pamiętać, żeby w mikrofalówce umieszczać tylko uprzednio ugotowane, upieczone lub usmażone mięso. Szanse na ugotowanie mięsa w mikrofalówce są niewielkie, a zjedzenie surowego mięsa grozi zakażeniem bakteryjnym.
Czy dania odgrzewane w kuchence mikrofalowej są smaczne?
Utrata walorów odżywczych poprzez podgrzewanie dania w mikrofalówce jest kwestią subiektywną, a przez to dyskusyjną. Oczywiście, kiedy wiemy już, jak działa kuchenka mikrofalowa, możemy wysnuć wniosek, że potrawy płynne takie jak zupy, sosy czy napoje nie stracą smaku. Potrawy stałe najlepiej jest umieścić w pojemniku z nieszczelną pokrywką i delikatnie skropić wodą. Takie działanie sprawi, że unosząca się para równomiernie podgrzeje jedzenie.
Nie należy się również obawiać utraty składników odżywczych. Co prawda, poddawanie warzyw obróbce termicznej powoduje „wypłukiwanie” witamin, natomiast w przypadku skorzystania z kuchenki mikrofalowej nie dzieje się to w stopniu większym niż podczas pieczenia, smażenia czy gotowania.
Jak wyczyścić kuchenkę mikrofalową?
Domowe sposoby na czyszczenie kuchenki mikrofalowej są bardzo proste. Wystarczy do tego roztwór wody z sokiem z cytryny. Wlej wodę do miski, poza sokiem możesz dodać również cząstki cytryny. Nastaw urządzenie na najwyższą moc na około 4 minuty. Para wodna zmiękczy brud, zneutralizuje nieprzyjemne zapachy wewnątrz mikrofalówki oraz zdezynfekuje ją. Po tym czasie wytrzyj wnętrze kuchenki papierowym ręcznikiem. Jeśli czegoś nie udało się doczyścić, nasyp na gąbkę trochę sody oczyszczonej i jeszcze raz przetrzyj wnętrze, wkładając w to odrobinę więcej siły.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana