Ekstrakty z owoców znajdziemy zarówno w wielu artykułach spożywczych i suplementach diety, jak i kosmetykach. Mają one mnóstwo cennych właściwości i pozytywnie wpływają na zdrowie, samopoczucie i wygląd. Jeśli zastanawiasz się, jak powstają ekstrakty albo czym różnią się od wyciągów, ten artykuł rozwieje twoje wątpliwości. Przeczytaj i dowiedz się więcej!
Na czym polega proces ekstrakcji?
Słowo ekstrakt pochodzi z łaciny – extractum oznacza „to, co zostało wyciągnięte”, po polsku wyciąg. Proces ekstrakcji polega zatem na wyodrębnieniu pożądanego składnika, np. pektyny z jabłek czy witaminy C z aceroli lub rokitnika. Zamiast używać całej rośliny czy owocu, wyciąga się z niego najcenniejsze substancje, które w takiej skoncentrowanej formie można dodać do produktów spożywczych, suplementów lub kosmetyków.
Przeczytaj również: Jak stosować kremy z filtrem UV? Dlaczego to takie ważne?
Ekstrakcja obejmuje selektywne rozpuszczenie konkretnej substancji za pomocą odpowiedniego rozpuszczalnika. Jej najprostszą formą jest zalanie ziół czy owoców gorącą wodą – po oddzieleniu części stałych uzyskujemy bogaty w cenne składniki napar. W przypadku suplementów proces ten jest jednak znacznie bardziej skomplikowany, a także precyzyjny – wyjaśnia specjalista ze sklepu z ziołowymi suplementami diety Energy.
Pozyskiwanie wyciągu z owoców krok po kroku
W przypadku owoców mamy do czynienia z ciałem stałym. W takiej sytuacji ekstrakcję przeprowadza się często metodą ługowania, czyli wypłukiwania danej substancji obecnej w próbce stałej z użyciem rozpuszczalnika. Następnie substancję tę można poddać wymrażaniu, krystalizacji lub destylacji, by uzyskać czysty związek chemiczny. Naturalne ekstrakty z owoców są niezwykle cenne ze względu na zawarte w nich liczne cenne składniki, a także wysoką przyswajalność. Przykładowo pozyskiwane z nich witaminy i minerały są przez organizm człowieka wykorzystywane w znacznie wyższym stopniu niż te wytwarzane syntetycznie w laboratoriach.
Przeczytaj również: Czym wyróżniają się naturalne szampony do włosów?
By ekstrakt z owoców zachował jak najwyższą jakość, ważne jest skrupulatne przestrzeganie poszczególnych etapów procedury ekstrakcji, zastosowanie dobrze dobranych rozpuszczalników i ilości substancji czynnych. Ponadto kluczowy jest sposób uprawy, zbioru i przechowywania owoców, który powinien być przeprowadzony w sposób ekologiczny, wolny od sztucznych nawozów, dodatków czy zanieczyszczeń. Pozyskane w ten sposób wyciągi owocowe są bazą wielu wartościowych produktów i pozwalają nam w pełni korzystać z dobrodziejstw matki natury.
Przeczytaj również: Co powinien zawierać w składzie dobry błyszczyk do ust?